Takrännor

Rännor som en väsentlig del av effektiv takavtappning – vilka material du bör välja här

En takränna för dränering av takområden, uteplatser eller balkonger skyddar fasadens yttre lager från långsiktig fukt och säkerställer att vattenmassan som faller på tak-området kan tömmas bort via rörledningar. Potentiella skador på avloppssystemet märks snabbt – särskilt i kraftigt regn. Om vatten rinner från defekta rännor till byggnadsfasaden, kommer fuktiga fläckar att visas relativt snabbt på den. Här ska du inte tveka och det är bäst att vänja dig med att reparera rännor med hål. Alla tjänster inom VVS bör alltid tas över av en specialist. Dessutom finns det fortfarande frågan om vilket material du väljer för rensningsreparation – de slutliga kostnaderna för individuell reparation av rännor beror på många ställen främst på materialvalet.

Titta närmare på olika avloppsmaterial

Materialen som kan användas för att bygga rännor är huvudsakligen titanzink, aluminium och koppar. För huvuddelen av alla installerade avloppssystem används rännarprofiler tillverkade av titanzink, eftersom detta anses vara särskilt hållbart och samtidigt också ett billigt material. En annan fördel är att motsvarande avloppsprofiler kan beläggas individuellt efter en viss väderperiod – vilket också gäller att rörservice tilldelas. Vid bearbetning av zinkrännarprofilerna i titan är alla sektioner lödda till varandra med exakt passning. Zinkrännor av titan har också en extra pluspunkt när det gäller miljökompatibilitet, eftersom 90 procent av dem i genomsnitt kan återvinnas i slutet av sin livslängd. Men koppar är också ett idealiskt material för rännor. Men kopparrännor har en betydligt längre livslängd och är visuellt behagliga. Takrännor av koppar är nästan helt återvinningsbara, men bör inte kombineras med zinkrör av titan, eftersom kopparjoner som frigörs från kopparrännorna kan orsaka zinkkorrosion. Pulverlackerade aluminiumsrännor är ett alternativ till Takrännor gjorda av koppar och zink. Dessa kan levereras av ett byggnads VVS-företag i olika färger och – till skillnad från titanzink eller kopparrännor – lödas inte ihop, utan nitas ihop och förseglas med silikon.

Installation av takrännor kräver tillsammans med manuella kompetens och erfarenhet inom detta område också, användningen av tillhörande verktyg såsom en speciell lödkolv. Dessutom bör rännorna installeras i lämplig vinkel mot takytan för att förhindra oönskade överflöde. Därför så borde du kontakta oss som din rörmokare i Göteborg.