Vilken uppvärmning är för mig?

Kalla fötter på vintern och isiga rum. Om värmen inte fungerar förvandlas lägenheten snabbt till ett ispalats. Golv, väggar, möbler – allt blir kallt. Livskvaliteten minskar i fastigheten.

Medan de låga temperaturerna kan utlösa en förkylning hos invånarna har de också en negativ inverkan på byggnaden. Därför är investeringen värdefull ifrån flera olika perspektiv.

Men vilken modell passar bäst nu?
Uppvärmning är en kostsam investering. Till skillnad från ett par skor eller en jacka som helt enkelt kan tas tillbaka om du inte gillar det. Kostnaderna för montering läggs också till inköpspriset.

Värmejämförelsen med oss

Valet av olika typer av uppvärmning är inte precis litet. För en framgångsrik montering måste dock de rätta förhållandena vara på plats. Kraven inkluderar anslutningar och anläggningar. Låt någon av våra rörmokare installera ditt värmesystem i Göteborg.

Här är en kort förklaring av de fyra vanligaste typerna av uppvärmning:

Oljeuppvärmning

Här är en av klassikerna. Modern teknik gör det möjligt att göra dessa värmare energibesparande och miljövänliga. Denna typ av uppvärmning övertygar med relativt låga inköpskostnader. Å andra sidan kan förbrukningskostnader och underhåll ibland vara höga. Många gillar inte oljevärmarna eftersom de gamla modellerna avger en stark lukt av olja. Därför väcker denna typ av uppvärmning ofta obehagliga föreningar. Oljevärmning fungerar bra om lämpliga anslutningar redan har gjorts.

Den elektriska värmaren

Elektrisk uppvärmning används inte ofta som den primära värmekällan. Det är mycket kontroversiellt. Även om köpet är relativt billigt är värmekostnaderna relativt höga. Värmekostnaderna baseras på elpriset, som för närvarande inte är lågt. Underhållskostnaderna är låga.

Solenergisystem Systemet

Med solenergi är inte bara miljövänligt utan också plånboksvänligt. Eftersom det knappast finns några driftskostnader. Underhållsavgiften är låg. Det finns inga kostnader för drift. Eftersom solljuset fortfarande är fritt. Priserna för köpet är dock höga och varierar mycket.

Gasvärme

Gasvärme anses vara ett billigt och miljövänligt alternativ till oljeuppvärmning. Många hushåll i Göteborg värmer nu med gas och varianten är populär. Om en gasanslutning måste anslutas kan detta orsaka extra kostnader som måste ingå i det totala priset. Driftskostnaderna är inte billiga. Långa vindar är ofta dyra för operatören. Underhållskostnaderna är lägre än vid oljeuppvärmning och högre än med solsystemet. Liksom med solenergidriven värme skiljer enheterna sig mycket i köppriset. Medan vissa enheter befinner sig i ett medelprissegment är andra modeller betydligt högre.

Observera att det här är de ”enligt våra uppfattningar” vanligaste uppvärmningstyperna, naturligtvis finns det betydligt fler än dessa fyra (t.ex. fjärrvärme, värmepump, etc.)